- wiórki kokosowe: 45 g
- pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt.
- mleczko kokosowe: 400 ml
- kurkuma: 1 szczypta
- pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę (bez pestek) : 2 szt.
- cebula: 2 szt.
- tymianek: 3 gałązki
- woda: 75 ml
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- ananas pokrojony w kostkę: 0,5 szt.
- kolendra: 3 łyżki
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- ryż basmati: 200 g
Patelnię wok lub głęboką patelnię albo garnek z grubym dnem.
Każdą pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni (wok) rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.
Wrzucamy kurczaka na rozgrzany tłuszcz. Przewracamy i czekamy, aż kurczak będzie rumiany.
Kroimy cebulę i dodajemy ją do kurczaka. Smażymy 3 minuty. Dodajemy wiórki kokosowe, smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, tak samo jak ananasa.
Dodajemy mleczko kokosowe, 75 ml wody, szczyptę kurkumy, pomidory, ananasa i 3 gałązki tymianku. Potrawa powinna się gotować ok. 20 min pod przykryciem. Przykrywamy pokrywką.
Jeżeli sos wyda się zbyt rzadki, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Dodajemy 3 łyżki posiekanej kolendry.
Potrawę podajemy z ryżem basmati.